понеделник, 3 октомври 2011 г.

Мисвакът – мюсюлманска четка за зъби, предпазваща от кариес и лош дъх

Мисвакът – мюсюлманска четка за зъби, предпазваща от кариес и лош дъх

00:00, 03.10.2011 Култура & Етика

Мисвакът е мюсюлманска четка за зъби, която е направена от материала на дървото Олденландия (Salvadora persica). Тя съдържа силиций, сапонин, калциев оксалат, сяра, танин и минерали. Пророкът Мухаммед е препоръчал на своята общност да използват мисвак, тъй като мисвакът преди всичко е добър антисептик, премахва лошия дъх, предпазва зъбите от кариес, укрепва венците, при продължителна употреба спира кръвотечението им, отстранява храчките, предотвратява сухотата в устата и спомага за гладък говор. Маслото от мисвак е полезно за болките в ставите. Семената му укрепват стомаха. При редовно използване мисвакът има свойството да разкрасява кожата.

Доброто (севаб) на деянията ни се увеличава, тъй като спазваме сунната на Пророка (изказванията и практиките на Пророка Мохамед). Както за зъбите, мисвакът е полезно дърво и за очите със съставките, които съдържа. Преди сън и молитва Пратеника на Аллах винаги е използвал мисвак. Нека споделим съветите във връзка с мисвака, които е споделил Той с общността (уммета) си:

“Нека говеещите използват мисвак сутрин, а към вечерта да спрат да го ползват. Защото сухата уста в Съдния ден на тези, чиито устни са съсухрени по време на разговяване, ще се превърне в сияние. Устата ви е пътят, през който преминава Коранът. Почистете тези пътища с мисвак. Чух толкова много препоръки за използването на мисвак от Джебраил, че си помислих, че ще бъде низпослано откровение във връзка с това. Ако бях сигурен, че на общността ми няма да им е трудно, щях да им заповядам да използват мисвак при всяко ритуално измиване (абдест).”

Хз. Айше предава следното:
“Първото нещо, което правеше Пратеника на Аллах, когато се върне вкъщи, беше почистване на зъбите си с мисвак.”
Не забравяйте следното, ако сте яли чесън или ще се намирате в среда, в която ще бъдете обезпокоени от лоша миризма – химичните вещества в чесъна се смесват с кръвта по време на храносмилането. След това излизат навън с дъха. За да предотвратите това, вземете душ, след като сте яли чесън. След това сложете три капки масло от мента в чаша вода и направете гаргара с тази смес или дъвчете листа магданоз или карамфил.

"Заман" / Минаре България / With Me : Abdurrahman

Няма коментари:

Публикуване на коментар