петък, 12 август 2011 г.

В Турция откриха напълно запазена статуя на лъв на 2 800 години

В Турция откриха напълно запазена статуя на лъв на 2 800 години

Нихал Йозерган


Нихал Йозерган

Кореспондент в Турция

Автор: Нихал Йозерган - кор. на БНР в Истанбул

Археолозите са попаднали на находката при разкопки в Антакя – централният грав в областта Хатай - Югоизточна Турция близо до границата със Сирия, който преди 3 000 години е бил древната столица на царството на Хетите.

Статуята на лъва, чиято възраст се определя на 2 800 години датира от периода на ранното Хетско царство. Тя е била изровена напълно непокътната по време на разкопките близо до древния град Антиохия – в Северна Месопотамия. Находката е открита от археологическа експедиция в рамките на международна програма с участието на 35 учени и археолози от 20 университета и изследователски центрове в 12 страни. Разкопките са започнали на 21 юни тази година и са на път да приключат в средата на август.

Внушителният каменен лъв тежи 2 тона и е с височина 1.60 м. и ширина метър и половина. Новите сведения, които той ще даде на специалистите ще помогнат за осветляването на културното развитие на древната цивилизация на Хетите, които са живяли в земите на днешна Турция.

Според проф. Тимоти Харисон от университета в Торонто лъвът е стоял в долната част на монументален храмов комплекс, във вътрешността на крепостта на столицата на Хетското царство. Предполага се, че историческият период е някъде между 8 и 9 век преди новата ера.

Ценната историческа находка бе предадена от екипа за съхранение в археологическия музей в Антакя. Учените съобщават още, че по време на първите разкопки в района през 1930 г. също е била открита по-малка статуя на лъв в същия стил, приблизително на същата възраст.

With Me : Abdurrahman

Няма коментари:

Публикуване на коментар