неделя, 28 август 2011 г.

МАДРИД - Огнени ритми, красиви жени, голяма мечка и много история

МАДРИД

Огнени ритми, красиви жени, голяма мечка и много история

Снимка Монитор

Дворецът манастир Escorial от 1560 г. e сред величествените исторически сгради на Мадрид.

29.08.2011

През септември Мадрид е красив, бляскав и милостиво по-прохладен в сравнение с жежките юли и август. Градът с официално население от 3,2 млн. души всъщност събира в себе си над 5 млн. и е на трето място в ЕС след Лондон и Берлин.

Днешният символ на града е изправена на задни крака мечка. Явно това е любим европейски звяр, защото и германската столица Берлин се слави със същото животно като символ.

Представата на хората обаче е свързана с огнени синьорити с алени рокли с черна дантела и цвете в косите и пленителни смугли тореадори, които дори без нужда стоят изпъчени в своята уникална униформа.

Всъщност именно този наложен образ и до днес е част от имиджа и туристическата привлекателност на испанската столица.

Началото на града датира от 9-и век, с което може тъжно да диша прахта на нашата столица, която е напластена с поне още 10 века история. Наличието на кралски династии и големи амбиции обаче придават на града величествен и разкошен вид, а кралете се надпреварват в изграждането му като значим европейски град.

В началото емирът на Кордоба построява малък дворец. С променлив успех градът се развива, но през 1561 г. крал Фелипе ІІ мести столицата в Мадрид и вдига огромния дворец манастир Ескориал. В онези години жителите са 20-тина хиляди, а Барселона е много по-бляскав и развит. Хитрият ход на политически контрол над Севиля започва да носи приходи на Мадрид от американските колонии.

Фелипе V (1700-1746) обаче се заел със строителство в най-големи мащаби. По време на неговото управление се издигат нови дворци и административни сгради, включително и величественият кралски дворец Паласио реал. Мадрид става истински съвременен град по времето на сина му Карлос III (1759-1788), който бил един от най-популярните и обичани крале в Мадрид. Той бил известен сред народа като най-добрия кмет на Мадрид и славата му на такъв се носи и до днес.

В наши дни испанската столица се гордее с дворци, фонтани, паркове и над 100 музея, сред които са Прадо и Центърът на изкуствата на кралица София.
.
С туристическа карта обикаляте музеите цяла година
Четири са основните туристически активности, които са от еднаква важност: посещение на уникални места, които наистина да впечатляват; пазаруване по магазините на неща, дето ги няма у нас, и на сувенири; правене на снимки, които да доказват колко хубаво е било прекарването, и похапване на прилична цена, без което другите три удоволствия няма да са толкова големи.

Нека е ясно, че Мадрид е всичко друго, но не и евтин град. Цените на хотелите са по-високи от тези в Лондон и Париж, а тризвездните с по-приемливи оферти са доста скромни откъм комфорт и качество на предлаганата закуска. Ако организирате пътуването си сами и намерите оферта за около 70 евро на вечер в хотел близо до публичен транспорт, не се колебайте. Намират се и по-евтини, но те са на неудобни места.

По списъка със забавленията, ако не ви се плаща, винаги можете да обиколите парковете. Ако сте жадни и за история и красота, избирате измежду 100 музея. И тук е най-голямата хитрост: можете да си купите карти за посещение на 50 музея в рамките на 24, 48, 72 или 120 часа. Цените са съответно 32, 42, 52 и 85 евро. Най-голямото удобство е в това, че картата е валидна за срок от 1 година и се отчита продължителността на престой в музеите, а не е за срок от определени дни. Децата от 6 до 12 години получават отстъпка. Картите, купени по интернет, се получават с пристигането на летището или в централния туристически информационен офис. Те вървят в пакет с всевъзможни карти на града, информационни брошури и други екстри. С тази карта получавате като подарък отстъпки за храна в популярни заведения, а на някои места част от прехраната е подарък.

В централно заведение вечерята за двама варира между 70 и 100 евро.

в мо / With Me : Abdurrahman

Няма коментари:

Публикуване на коментар