понеделник, 15 август 2011 г.

Златоград - възможност за спокойна семейна почивка

Златоград - възможност за спокойна семейна почивка

16.08.2011

Съчетание на автенична архитектура с мек беломорски климат и възможност за спокойна семейна почивка – това през последните години привлича все повече туристи в Златоград. Отварянето на граничния пункт край най-южния град на България дава още по-добра перспектива за летния отдих. Така мнозина тръгнали към плажовете в Гърция, остават поне за ден-два в Златоград.

Първото място, което туристите посещават в Златоград, е етнографския комплекс. Привличат ги съхранената старинна атмосфера, калдаръмените улички, белите къщи, възстановените занаятчийски работилници.

Невена Иванова: "Пътуваме към морето и спираме на интересни места. Да разгледаме тука работилничките, децата да видят."

На златоградската чаршия сега работят ножар, грънчари, ювелир, терзия, майстор на цървули. Старинните занаяти се демонстрират пред туристите. Все повече хора се отбиват и в етнографския музей, където могат да се видят
монети и предмети от античността, етнографски ценности, костюми. Акцент в експозицията е поставен върху облеклото и въоръжението, които според легендата са принадлежали на Делю войвода.

Ирен Първанова – екскурзовод: "В музея има доста интересни неща. Интерес представляват оръдията на труда, които много от тях срещат за първи път в нашия музей. Интересен е и вертикалният стан, който е единствен монтиран в България и също носиите, които са много характерни специално за нашия район."

В Златоград е и единственият музей на пощите в България. Експозицията е уредена в една от старинните къщи, а екскурзоводът е действащ пощенски служител и може да разкаже интересни неща от историята на българските пощи отпреди сто години.

Красимира Чернева - пощенски служител: "До 14-та година ние сме били подрайонна станция към Ксанти. Три пъти се е носила пощата в Златоград – понеделник, сряда и петък. Първият кантар е 14-та година, първият телефон – също от 14-та година, първите морзови телеграфни апарати, първите пощенски теглилки за препоръчани пратки до два килограма."

Гостите, които идват за първи път, искат да разгледат всичко. А други просто се наслаждават на спокойната атмосфера.

Райко Борисов: "Много ни харесва. Ние сме от Кърджали, идваме много често тук, дори само за едно кафе. Ето тука до старата част на града да се разходим, така да почувстваме миналото на града. Не че не ни интересува и съвременния Златоград, но тук просто ни е по-добре. Много добре е направен, това е голям плюс за златоградчани и не само за тях."

А златоградчани държат да се представят като добри домакини и да превърнат града си в едно от най-любимите места за българските туристи.
Автор: Величка Петкова

бнт / With Me : Abdurrahman

Няма коментари:

Публикуване на коментар