четвъртък, 12 май 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 12.05.2011 Г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 12.05.2011 Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 12.05.2011 10:43:30 UTC

Обновена 12.05.2011 10:43:30 UTC

Вестник Хабер Тюрк отбелязва, че първата жена президент на Финландия Таря Халонен, която пристигна в Истанбул за конференцията на ООН за най-слабо развитите страни в света е изразила убеждението, че Турция непременно ще стане член на ЕС. Вестникът предава, че президентът на Финландия е казала „Мнозинството от членовете на ЕС подкрепят приемането на нови членове в Съюза водени от икономически подбуди”.

Вестник Радикал в новината със заглавие „Сирия направи крачка назад” съобщава, че Сирия над която се упражнява давление поради репресиите, които силите за сигурност на страната извършват срещу опозицията, се е отказала от надпреварата за членство в Съвета на ООН за човешките права. Вестникът предава, че Сирия се е оттеглила от надпреварата за едно от четирите места в Съвета на ООН за човешки права заделени за азиатските страни и е предала кандидатурата си на Кувейт, който планираше да се кандидатира през 2013та година. Вестникът отбелязва, че Кувейт ще оповести кандидатурата си в 47 членния Съвет.

Вестник Ватан в новината със заглавие „Бедствия по време на бягство от Либия” съобщава, че след като 61 либийски бежанци умряха от глад оставайки 16 дни в морето на път за Италия, кораб с имигранти, бягащи от Либия, е потънал известно време след отпътуването си от пристанището на столицата Триполи. Вестникът предава, че по време на инцидента са се удавили 600 бежанци, а общо в трите кораба потеглили през последната седмица от Либия са загинали 800 души.

Вестник Йени Шафак в новината със заглавие „Изборът на Иран отново е Истанбул” съобщава, че Иран, който за последно седна на масата за преговори с 5те постоянни члена на Съвета за сигурност на ООН и Германия на 21 и 22 януари в Истанбул, е поискал следваща спирка на преговорите отново да бъде Истанбул. Вестникът акцентува, че главният съветник на президента на Иран Махмуд Ахмединеджат, Мюждеба Семере Хашими е предал, че Иран желае ядрените преговори да се проведат в Истанбул, а върховния комисар на ЕС за външните отношения и политиката на сигурност Катрин Аштън е посочила, че Иран не е установил никакъв контакт и не е направил каквото и да е предложение.

Вестник Сабах в новината със заглавие „Гърция е в прах и пепел” съобщава, че гръцкото правителство, което е получило финансова помощ от 110 милиарда евро от МВФ и което е затегнало коланите е предизвикало сериозни реакции с финансовите реформи, които е поставило в изпълнение. Вестникът пише, че работниците от държавния и частния сектори са обявили 24 часова обща стачка и че 24ма души са били задържани в инцидентните протести парализирали живота в страната.

ТРТ /
With Me : Abdurrahman

Няма коментари:

Публикуване на коментар