вторник, 17 май 2011 г.

Skype вече e собственост на Microsoft срещу 8,5 милиарда долара Сряда, 11 Май 2011 13:52 skype Microsoft потвърди, че е купила най-популярната платфор

Skype вече e собственост на Microsoft срещу 8,5 милиарда долара

Сряда, 11 Май 2011

Microsoft потвърди, че е купила най-популярната платформа за аудио и видео разговори през интернет Skype за 8,5 млрд. долара, съобщава сайтът на вестник The Wall Street Journal. Новата придобивка се отделя в новосъздаденото направление от бизнеса на софтуерния гигант - Microsoft Skype Division, което ще бъде ръководено от досегашния генерален директор на Skype Тони Бейтс и ще бъде на пряко подчинение на президента на Microsoft Стив Балмър.
„Skype е изключителна услуга, която се ползва от милиони хора по света. Заедно ние ще създадем платформата на бъдещето в реално време, която да бъде постоянно на разположение на делови и интимни приятели, колеги", казва Балмър в разпространеното до медиите съобщение за сделката.
Skype може да се предлага като допълнителна услуга към програми като имейл клиента Outlook, а гласовите и видео услуги могат да бъдат интегрирани с конзолата за видео игри на компанията Xbox и услугата й Live. В по-дългосрочен план, Skype ще даде възможност на Microsoft да развие по алтернативен начин мобилното си присъствие - област, в която компанията изостава, но не жали усилия и средства, за да навакса пропуснатото за сметка на Apple и Google.
Skype е основана през 2003 г. Компанията бе купена от eBay за 3.1 млрд. долара през 2005 г. Приходите й за миналата година са 860 млн. долара, но нетната загуба е в размер на 7 млн. долара. През 2009 г. eBay продаде мажоритарния дял в Skype на група инвеститори, сред които фонда Silver Lake, за 1.9 млрд. долара.
През август 2010 г. Skype направи опит да проведе IPO, но до публично предлагане не се стигна, а през октомври бе сменено ръководството. Генерален директор стана Тони Бейст.
При цена от 8,5 млрд. долара (вкл. и дълговете на Skype) новата сделка ще бъде най-голямата в 36-годишната история на Microsoft, при положение че основаната от Бил Гейтс компания винаги се е въздържала от големи покупки. През 2007 г. Microsoft плати 6 млрд. долара за оператора на онлайн реклами - aQuantive. Много от бившите и сегашните сътрудници на Microsoft са убедени, че софтуерният гигант е платил доста повече за придобивката. Преди около 3 години Microsoft предлагаше 48 млрд. долара за Yahoo, но до сделка не се стигна. Днес Yahoo се оценява на половината от тази сума.

София прес / With Me : Abdurrahman

Няма коментари:

Публикуване на коментар