понеделник, 9 май 2011 г.

Германия: туркиня стана министър

Германия: туркиня стана министър

Билкай Йоней

Билкай Йоней

Билкай Йоней - това е името на новата министърка на интеграцията в провинция Баден-Вюртемберг. Тя е туркиня по произход, успяла благодарение на балансираната си позиция да се наложи в Социалдемократическата партия.

Тя харесва турските режисьори, германските сатирици и британската култура на пиене на чай - Билкай Йоней е човек, който е отворен към света и има разнообразни интереси. Берлинчанката от години полага усилия в сферата на интеграцията - тъй като проблемите са буквално на прага на дома й в берлинския квартал Моабит.

Йоней, която е туркиня по произход, не е сред водещите политици на Социалдемократическата партия, но определено се ползва с авторитет. Тя подлага на критика факта, че много германци продължават да гледат на турците в страната така, както преди 40 години, и са против пълноценната интеграция. Същевременно Йоней отправя упреци и към турците в Германия: че живеят в затворена общност и слушат само турска музика.

Предимството да си бил скаут

Йоней работи заедно с кмета на Берлин Клаус Воверайт в работната група по проблемите на интеграцията към федералното председателство на Социалдемократическата партия и осъзнава широката потребност от интеграция - отграничавани от обществото са не само чужденците, но и бедните, възрастните, безработните, инвалидите.

От Източен Анадол до министерския пост в Германия


От Източен Анадол до министерския пост в Германия

Билкай Йоней е родена в Източен Анадол през 1970 година. Две години по-късно семейството заминава за Германия - първо за Хамбург, оттам - за Берлин. Родителите преподават в училище, а дъщерята става скаут. Именно тогава - както казва самата тя - развива чувството си за справедливост, социална отговорност, антирасизъм и антисемитизъм. Завършила е икономика, работила е като банкова служителка и телевизионна редакторка. Прехвърлянето си в политиката обосновава с цитат от Брехт: "Който е срещу политиката, е за политиката, която се прави с него."

Полит-еквилибристика

Преди две години 40-годишната жена сменя Зелената партия със Социалдемократическата. Иска да работи за повече социална справедливост - казва тогава. Зелените пък смятат, че тя може да ги напуснала, опасявайки се от конкуренцията на друга специалистка по миграцията с турски произход, която преминала от Социалдемократическата партия към Зелените.

Билкай Йоней не е първата министърка с мигрантски произход в провинциално правителство. През април 2010 година дъщерята на турски гастарбайтер Айгюл Йозкан стана член на кабинета на министър-председателя на Долна Саксония Дейвид Макалистър.

АГ, ДПА, Б. Михайлова, Д. Попова-Витцел


дв / With Me : Abdurrahman

Няма коментари:

Публикуване на коментар