вторник, 19 юли 2011 г.

Нашумял френски дизайнер - Фабрис Пелтие превръща стари опаковки в произведения на изкуството






Дрехи от боклуци озадачиха Париж

Нашумял френски дизайнер превръща стари опаковки в произведения на изкуството

Фабрис Пелтие прави рокли, скроени изцяло от отпадъци.

Париж МАРИЯ МАТЕЕВА, Кореспондент на “в мо”, ФРАНЦИЯ

20.07.2011

Цели фигури от стари опаковки също могат да бъдат видени в парижкото метро.
Evian представя инсталация от 365 изпити бутилки от вода, за да покаже купчините отпадъци, които произвежда човек за година, ако пие само по една минерална вода дневно.
Кеновете от безалкохолни могат да послужат за изработката на мебели.
Капачките от безалкохолни също имат оригинални приложения.
Елегантна зелена рокля, скроена изцяло от отпадъци. Червен шлифер от стари найлони. Тези екстравагантни артизобретения обогатяват културния живот на Париж това лято като част от изложбата „Алея на рециклирането“.

Експозицията е разположена на спирката на метрото точно под Лувъра и има изцяло образователни функции. Целта є е да накара хилядите пътници, които ежедневно минават оттам, да се замислят върху втория живот на опаковките, като се запознаят с техни иновативни приложения.

Организатор на експозицията е галерия Designpack Gallery, собственост на нашумелия парижки артспециалист Фабрис Пелтие, утвърдил се като “експерт в дизайна на опаковки”.

Сред произведенията, които в момента се намират на оживената спирка на парижкото метро, се нареждат още оригинално обзавеждане за дома, направено изцяло от стари картони,

капачки от бутилки и материал от стари палета

за превозване на скока, дори цели статуи от употребени метални опаковки.

Освен повишаването на чувството за отговорност на потребителите лятната експозиция има и друга идея – включването на големи марки в глобалните инициативи за по-отговорно производство. Кампанията на Пелтие е подкрепена от минерална вода Еvian, която представя инсталация от 365 празни бутилки от минерална вода. Тя цели да покаже колко амбалаж употребява за една година, всеки, който пие само по едно шише минерална вода на ден. Еvian се възползва от случая и да представи новата си щадяща околната среда концепция за олекотена бутилка.

В пространството, посветено на вдъхването на втори живот на наглед ненужни отпадъци, целогодишно могат да бъдат закупени декоративни патици, пръкнали се от “преродени” пликове за пазаруване, елегантни дамски чанти от стари найлони, бижута от кенчета за бира.

Designpack Gallery обаче далеч не е само място, където креативността превръща боклуците в луксозни стоки. Галерията е замислена от талантливия Фабрис Пелтие като място за дебат по проблемите на изчерпването на ресурсите на планетата заради маниите на консуматорското общество. Затова и инициативите, които се ръководят от екипа є, практически не стихват.

Това лято Designpack Gallery е организатор и на изложбата “На изоставения плаж”, посветена на

борбата със замърсяването на световния океан

Експозицията е част от културния афиш на Париж до 27 август и нейни автори са артистите Марина Шастене и Мариан Пелцер, които правят измислени персонажи само и единствено от боклуци, изхвърлени от морето. Материал за колекцията им са пластмасови бутилки, найлонови ръкавици, еднократни прибори за хранене. Армията от карикатурни полиетиленови човечета пък според авторите трябва да бъде считана за свита от гости от „републиката“ на моретата и океаните, които трябва да ни накарат да си зададем серия от много сериозни въпроси.
.
Фабрис Пелтие - повелителят на отпадъците

Фабрис Пелте е обсебен от екодизайна.
Графичен дизайнер по образование, Пелтие започва да превръща опаковки в произведения на изкуството още през 1985 година. Тогава той създава агенцията си за екодизайн P'reference - Dynamiseur de marque. През 2008 година екстравагантното му изкуство се намества в сърцето на културния живот на Париж. Галерията му Designpack Gallery отваря врати точно между Комеди Франсез и Националната библиотека. В истински закон за екипа му се превръща правилото, че нищо в природата не се губи, а само се трансформира.

в мо / With Me : Abdurrahman

Няма коментари:

Публикуване на коментар