сряда, 13 юли 2011 г.

Велинград в пощенски картички:Оригинална изложба ”Спомени от Велинград”



Вековната история на Велинград в пощенски картички

Най-старата от запазените пощенски картички е от 1904 г. „ Поздравъ отъ Чепинските бани”.
Диана Варникова

14.07.2011

Пощенски картички за Чепинските бани от края на ХIX век показват как са изглеждали къпалните преди 2 столетия в някогашните квартали Чепино, Лъджене и Каменица. Оригиналната изложба ”Спомени от Велинград”, експонирана в местния исторически музей, наброява и издадени през 30-те и 40-те години на XX век рекламни картички за отделните селища, обединили се през януари 1948 г. в град Велинград, популярните през 80-те години на миналия век картички за курорта, както и такива, издадени през последните години.

Сред избраните фотоси са емблематичните с езерото “Клептуза”, баните, плажа, улици, площади и къщи, носещи атмосферата на миналото, та чак до най-новите хотели в курорта. Най-старата от съхраняващите се в музейния фонд според специалистите е “Поздравъ отъ Чепинските бани”

датираща от преди 1904 г.

Според директора на музея Снежана Велева изложбата “Спомени от Велинград”, предизвикваща носталгия и емоции, е довела в музея толкова много велинградчани и гости на СПА столицата на Балканите и на България, че ще остане до 7 септември. Идеята на организаторите е музейната експозиция от картички да обиколи местните СПА хотели и комплекси, за да запознава на място летовниците и туристите с развитието на курорта през годините. Старите картички трябва да се преиздават и пазят за поколенията, тъй като събирането им е третото по разпространение колекционерство в света след нумизматиката и филателията. Музейните работници ще разчитат на велинградчани да потърсят в старите албуми пощенски картички от минали времена и да ги дарят за съхранение във фонда, за да се попълни колекцията за бъдещи изложби.

в мо / With Me : Abdurrahman

Няма коментари:

Публикуване на коментар