сряда, 6 юли 2011 г.

Индия:Зали, пълни с диаманти, рубини, златни и сребърни монети: звучи като приказка от "1001 нощ", но е истина

От света | 06.07.2011

Чие е съкровището, открито в индийския храм?

Тайните хранилища на храма крият съкровище за милиарди

Тайните хранилища на храма крият съкровище за милиарди

Зали, пълни с диаманти, рубини, златни и сребърни монети: звучи като приказка от "1001 нощ", но е истина. Несметно съкровище, лежало недокосвано векове наред, бе открито тези дни в индийски храм. Чие обаче е съкровището?

Дори Индиана Джоунс би завидял на учените, прекрачили прага на тайните хранилища в индийския храм Шри Падманабхасвами. Изследователите се натъкнали на купища злато, сребро и скъпоценни камъни, които били толкова много, че им се наложило да ги мерят с чували. Според властите на индийския щат Керала стойността на съкровището се изчислява на 8 до 15 милиарда евро, като в сметките не е включена античната стойност на предметите.

Чували със скъпоценности

И това може би не е всичко, защото учените са били до този момент в шест от общо седем тайни хранилища на храма. Последната седма камера е с метални стени и отварянето й може да стане само с разрешението на Висшия съд на Индия. Междувременно храмът се охранява от стотина полицаи, създава се и специален център за контрол.

Приказно съкровище в страна, където бедните са над 450 млн


Приказно съкровище в страна, където бедните са над 450 млн

"Досега нито един археолог не се е натъквал на толкова много скъпоценности", казва шефът на Националната служба за защита на културните ценности Гаутам Сенгупта. Съкровищата са най-вероятно дарения на вярващите за храма, събирани столетия наред. Сред откритите предмети имало шестметрово колие, много редки скъпоценни камъни, както и 536 килограма златни монети от 18-ти век, пише индийският вестник "Хиндустан таймс". Според друга медия в храма били открити един тон златни монети от времето на Наполеон, както и чували, пълни с диаманти и златни статуетки.

Храмът се управлява понастоящем от наследниците на династията Траванкор, която изградила светилището през 16-ти век. Храмът доскоро дори не е имал охрана, тъй като настоящите собственици не разполагали с достатъчно средства. Именно опасения за сигурността станали причина за проверката, която довела в крайна сметка до откриването на несметното съкровище.

Кой да получи съкровището?

Не е рядкост храм в Индия да натрупа големи съкровища, тъй като вярващите даряват огромни суми. Смята се, че някои светилища разполагат със суми от порядъка на милиарди долари. С тези пари се финансират училища, университети или пък болници. Фактът, че в храма Шри Падманабхасвами са били складирани несметни богатства, не учудва учените, защото светилището се намира в регион, през който са минавали доходоносни търговски пътища. "Търговците, които пристигали в храма, правели щедри дарове на боговете", разказва Пи Джей Чериан, директор на Съвета за исторически проучвания на щата Керала: "Те обаче не дарявали единствено заради вярата си, а и за да се харесат на тогавашните управници", допълва Чериан.

В Индия вече се разрази спор за собствеността на съкровището. Известен индуист настоя скъпоценностите да останат собственост на храма. Подобна е и позицията на министър-председателя на щата Керала. Интелектуалци обаче настояват съкровището да стане част от специален национален фонд за подпомагане на бедните - в Индия те са около половин милиард души. Решението за собствеността ще бъде взето от Висшия съд на Индия. Властите на щата Керала вече обявиха, че ще се съобразят със съдебното решение.

дв / With Me : Abdurrahman

Няма коментари:

Публикуване на коментар