четвъртък, 7 юли 2011 г.

Седми юли е Европейският ден на шоколада

Европейски ден на шоколада!

Седми юли е Европейският ден на шоколада. Днешната дата е избрана още през 1550 година, когато е доставена първата партида шоколад от Америка за Испания. Отбелязва се във всички страни-членки на Европейския съюз. Шоколадовите продукти са особено разпространени във Великобритания, Белгия и Германия – там консумацията на шоколад е 9 кг на глава от населението за 2007 г. Сред 20-те държави, чиито граждани консумират най-много шоколад, 16 са в Европа. Най-важните центрове на какаовата индустрия са Холандия и Германия.

Испанците пренасят школада в Европа, а французите го издигат в култ. Любовта към шоколада е единодушна и интернационална. Шоколадът е едно от най-древните лакомства. Той е получил висока оценка заради способността му да укрепва силите и даже да подпомага бързото заздравяване на рани. Човечеството се е научило да вари шоклад още преди хилядолетия. В древността школадът се е консумирал под формата на гъста напитка, а рецептата му – тайна, достъпна само на посветени. Наричат го "сладкият наркотик", защото е доказано, че към него се привиква. В състава на шоколада има антиоксиданти, които забавят процеса на стареене, той способства за създаването на ендорфини – хормоните на щастието. Учените са открили, че шоколадът съдържа вещества, които биха могли да се преборят даже с рака.

Първият "дегустатор" на шоколада е испанският конкистадор Ернан Кортес, почерпен от ацтекският вожд Монтесума ІІ. Именно Кортес пренася в Европа първите какаови зърна и рецептата за приготвлението на вълшебната сладостна напитка – символ на бодрост, сила и мъдрост. Постепенно от "строго засекретен" продукт, достъпен само за кралете, шоколадът става любим на целия свят.

Шоколадът е една от най-популярните храни и няма вероятност някога да излезе от мода. Данните от проучване, публикувано във в. "Дейли експрес", показват, че жените предпочитат шоколада пред секса, виното и марковата козметика. Най-новите научни изследвания потвърждават ползата от сладкото изкушение за здравето. Шоколадът, а най-вече тъмната му разновидност, съдържа химикали, известни като флаваноли. Те разширяват кръвоносните съдове в тялото, улесняват преминаването на кръвта през тях и понижават налягането. Специалисти от Китайската академия на науката потвърждават, че шоколадът в малки количества понижава нивата на "лошия" холестерол. Осемгодишно проучване на специалисти от Германия, обхванало над 19 хиляди души, установява, че всекидневната консумация на малки количества шоколад предпазва от инфаркт и инсулт. Или - "Малко шоколад всеки ден държи кардиолога далеч от мен".

Ето и най-популярните световни музеи на шоколада:

Музей на шоколада в Кьолн, Германия, Музей на тайните на шоколада в Гайсполсхайм, Франция, Чудният свят на шоколада и шоколадовата фабрика в Нюхейвън, остров Филип, Канада, Музей на шоколада ШокоСтори в Брюж, Белгия, Музей на шоколада в Барселона, Испания, Музей на шоколада в Ню Брънзуик, Канада,Музей на шоколада ШокоСтори в Прага, Чехия, Музей Кенди Американа в Литиц, Пенсилвания, Музей на шоколада, остров Джеджу в Република Корея, Музей на шоколада Нестле в Мексико сити.

бнр / With Me : Abdurrahman

Няма коментари:

Публикуване на коментар