вторник, 17 май 2011 г.

Изложбата "Места и обекти" на Петър Минчев може да се види в Галерия Модо


Петър Минчев: Изложените картини са опит да комуникирам с пространството

17 май 2011

Петър Минчев

Изложбата "Места и обекти" на Петър Минчев може да се види в Галерия Модо. На нея ще бъдат представени две серии картини - „Морска градина", които са изключително енигматични, и „Златни картини" - метафори. Целта на Петър Минчев, когато твори, е да изобрази своята гледна точка на даден заснет момент.
Интервю на Деница Георгиева
Информационна агенция КРОСС
Днес се открива Ваша изложба. Разкажете повече за нея?

Изложбата е живопис, въпреки че работя най-напред с фотографии, а крайният продукт са картини. Проектите, по които работя, са на базата на фотопроекти. Използвам голям набор от снимки със заснето нещо, от което се интересувам. Впоследствие фотографиите се редактират постепенно, докато останат изображенията, които според мен са най-енигматични и ги възпроизвеждам като живопис. Самата живопис вече показва моята интерпретация на самите снимки.
Двете групи картини на настоящата изложба „Морска градина" и „Златни картини" се допълват взаимно. Серията „Морска градина" е подготвяна близо година и половина и целта е пространствата, които имат интересна специфика да установя как се възприемат от хората. Картините представляват поглед върху този обект, каквато е морската градина във Варна, който е със силно значение за всички варненци. Картините са моят личен опит да комуникирам с пространството.
При „Златните картини" всяко едно творение е метафора. Основата на всяка картина е златна боя, която прозира над другите изображения. Всичко представлява една алхимична смесица.

От колко сте се отдали на това изкуство?

Образованието си съм завършил във Ванкувър в Канада и това, на което се наблягаше там, а и ме интересуваше като цяло, е концептуалната фотография. Моето изкуство в момента се състои в това да интерпретирам и изобразя моята гледна точка на даден заснет момент. Поставят се определени акценти, но най-напред рисувам съвсем минималистична абстракция от черно и златно. Върху тази абстрактна картина аз налагам самата рисунка, нарисувана с маслени бои, която се явява един тънък слой върху абстракцията.

With Me : Abdurrahman

:::

Петър Минчев – Места и обекти
Официално откриване 17 май 2011 | 18:00

Моята практика се състои от естетически жестове, чрез които целя да консолидирам начина, по който спомени и надежди са интегрирани в политическата идеология. Темите на моите творби заемат двойнствената позиция между субективно съзерцаване и критически коментар.

Изложбата „Места и обекти“ комбинира две, първоначално замислени като самостоятелни, серии от картини: „Морска градина“ и „Златни картини“. В инсталацията на изложбата се реализира диалог, където документалното изображение, подчертано в картините от Морската градина в град Варна, служи като пространство, в което да се разгърне интимният смисъл на метафорите от серията „Златни картини“.

Петър Минчев живее и работи в град Варна, България. През 1998 година заминава за Ванкувър, Канада, където учи в Университета на Британска Колумбия, и в последствие преподава живопис и рисунка в няколко Колежа и Университета в провинцията на Британска Колумбия. През 2008 година той се завръща в България със съпругата си Ребека Лейн, където живее и до днес.

Петър Минчев е участвал в многобройни самостоятелни и групови изложби в България и чужбина. През 2010 година е номиниран за наградата Руф за млад български съвременен художник.

http://gallery.modo.bg/bg / With Me : Abdurrahman

Няма коментари:

Публикуване на коментар