понеделник, 30 май 2011 г.

В Одрин се провежда фестивал с участието на фолклорни състави от съседните държави

В Одрин се провежда фестивал с участието на фолклорни състави от съседните държави

Нахиде Дениз


Нахиде Дениз

Кореспондент в Истанбул,Турция

Автор: Нахиде Дениз - кор. на БНР в Истанбул

Фолклорни състави от България, Турция, Гърция и Румъния участват в международен фестивал в Одрин, посветен на прочутия тамошен деликатес "тава джигери". Проявата се организира за първи път.

Един тон пържен одрински дроб бе раздаден на участниците във фестивала и на гостите. Интересна гледка представляваха наредените на централния булевард на града и облечени в бели дрехи майстори на одринския дроб, които угощаваха гостите на специално подредените 20 щанда. Според майсторите за приготвянето на угощението са били изразходвани 18 литра олио и 10 килограма брашно.

В рамките на фестивала гостуващите състави направиха парад на духовите оркестри, а фолклорните групи изнесоха концерти на открито. Десетки хиляди гости от Турция и от чужбина се развличаха с танците и песните на българи, турци, гърци, румънци, пяха и танцуваха с тях.

Кметът на Одрин Хамди Седефчи благодари на участниците във фестивала, като подчерта, че Одрин е на трето място в Турция, след Истанбул и Анталия, по посещаемост от чуждестранни турсити. Одринската джамия Селимие е предложена за включване в списъка на ЮНЕСКО.

Българите държат първенството по посещенията в Одрин. Двете български църкви - "Свети Георги" и "Свети Констатин и Елена", които са под охраната на одринските власти, са масово посещавани по всяко време на годината.

бнр / portalturkey.blogspot.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар