сряда, 11 май 2011 г.

На турските гранични пунктове започна гласуването за парламентарните избори

На турските гранични пунктове започна гласуването за парламентарните избори

Нахиде Дениз


Нахиде Дениз

Кореспондент в Истанбул,Турция

Автор: Нахиде Дениз - кор. на БНР в Истанбул

На българо-турския граничен пункт Капъкуле започна гласоподаването на турските граждани, които живеят в европейските държави, за парламентарните избори в Турция на 12 юни.

Според турския избирателен закон турските граждани, които живеят в чужбина, за улеснение може да гласуват и на граничните пунктове на страната. Гласуването на границите ще продължи до 12 юни и ще завърши в 17 часа, когато приключва изборният ден в Турция.

Капъкуле е най-големият граничен пункт на Турция. Общо 5 избирателни секции са разкрити на Капъкуле и на жп гарата в Одрин. На Хамзабейли-Лесово е разкрита една избирателна секция. Една секция има и на Ипсала, на турско-гръцката граница край Одрин.

Първият, който гласува днес на Капъкуле, бе Джем Йозгюн от Бурса, който живее Холандия. Семейството отложило с два дни пътуването си, за да може да гласуват на граничния пункт.

Очаква се от средата на този месец да се засили пътникопотокът специално през Капъкуле заради масовите пътувания на гастарбайтерите за ваканцията в Турция. Но тази година те ще бъдат съпроводени и с процедурите по гласуването. Поради това има вероятност да се получат големи задръствания на българо-турските граници.

По неокончателни данни около 6,5 милиона турски граждани живеят в европейските държави. Една голяма част от тях идват да гласуват на граничните пунктове.

With Me : Abdurrahman

Няма коментари:

Публикуване на коментар