вторник, 31 май 2011 г.

В събота ще се проведе Трети национален етнофестивал „Кърджали-столица на толерантността”

В събота ще се проведе Трети национален етнофестивал „Кърджали-столица на толерантността”

На 4 юни 2011 г. ще се състои Трети национален етнофестивал „Кърджали-столица на толерантността”. Той се организира от Община Кърджали и Народно читалище „Юмер Лютфи 1993”. Етнофестивалът се провежда под егидата на кмета на Кърджали инж. Хасан Азис. Той ще открие етнофестивала в 14.00 часа в Дома на културата, а галаконцертът е обявен за 18.00. Тази година в концертната програма ще вземат участие над 30 фолклорни ансамбли, представящи турската, българската, ромската, арменската, татарската и каракачанската общности в България. На кърджалийската сцена ще се изявят над 600 фолклорни самодейци от цялата страна.
След откриването на сцената ще излязат фолклорни групи от Кърджалийско, а галаконцертът ще покаже мултикултурата на страната. На финала кметът Азис ще връчи грамота на всички групи участници в етнофестивала.
Секретарят на читалище „Юмер Лютфи” г-н Мюзекки Ахмед отбеляза, че преди три години този фестивал се е провеждал като Регионален фестивал на художествената самодейност, когато се решава да прерасне в Национален етнофестивал „Кърджали-столица на толерантността”. Той се провежда всяка година в първата събота на юни. Интересът към фестивала нараства, тъй като наред с регионалните фолклорни състави сцената събира различни художествени ансамбли от Северна България, Сливен, Хасково, София и други части на страната.
Във връзка с целите на етнофестивала Мюзекки Ахмед изтъкна: „Кърджали винаги е бил столица на толерантността. В града се провеждат много фолклорни фестивали през годината, но този фестивал има особен смисъл. Ние с него искаме да покажем, че културата на отделните етноси в България представлява пъстър букет, който е част от националната култура. Ние смятаме, че всеки етнос в България може да съхрани и развие културата си, но само като част от общата национална култура. С участие във фестивала всеки етнос има възможност да представи и популяризира народното си танцово изкуство”.
По думите му, големият интерес от страна на фолклорните групи в страната и препълненият салон на Дома на културата доказват, че Национален етнофестивал „Кърджали-столица на толерантността” е нужен на Кърджали и България. Той беше категоричен, че ръководството на читалище „Юмер Лютфи” с подкрепата на Община Кърджали е готово да направи всичко възможно за организирането на фестивала всяка година.
Мюзекки Ахмед от името на организаторите кани всеки, който иска да се наслади на фолклорното богатство на България в събота в Дома на културата.

Ресмие МЮМЮН

Кърджаалъ хабер / With Me : Abdurrahman

Няма коментари:

Публикуване на коментар