вторник, 31 май 2011 г.

Тридесет български и 10 чужди постановки са включени в 19-ия театрален фест "Варнеско лято"

Театралното "Варненско лято" - за 19-и път

Тридесет български и 10 чужди постановки са включени в 19-ия театрален фест "Варнеско лято", който започва на 1 юни, сряда, и ще завърши на 12-и

Обявеният за най-добрият театрален актьор на Германия за миналата година - българинът Самуел Финци, участва с "Относно омара" в международния театрален фестивал "Варненско лято" (theatrefest-varna.org).

Спектакълът е оригинална интерпретация на текстове от култовия американски писател Дейвид Фостър Уолъс. Режисьорът Иван Пантелеев превръща един скандален репортаж на Уолъс от Мейнския фестивал на омарите и разказ от сборника му "Кратки интервюта с противни мъже" в театрален монолог за Финци.

Моралният казус, съдържащ се във факта, че омарите се пускат живи във врящата вода, се разгръща до генерално занимание с проблемите за насилието и жестокостта.

Единственото представление във Варна е на 5 юни.

Важно място в програмата заема и постановка на Галин Стоев в Театър де ла Плас от Лиеж, Белгия - "Животът е сън" от Педро Калдерон де ла Барка.

Тридесет български и 10 чужди постановки са включени в 19-ия театрален фест "Варнеско лято", който започва на 1 юни, сряда, и ще завърши на 12-и.

Тази година мотото е "Игра по инстинкт", избрано от селекционера Асен Терзиев.

В официалната българска селекция са "Зимна приказка" на Театралната работилница "Сфумато", моноспектакълът на Мариус Куркински "Български разкази", "Карнавал.ком" на Младежкия театър "Н. Бинев", "Суматоха" на Театър "София", "Отворена брачна двойка" на Театър 199 и "Под контрол" на Малък градски театър "Зад канала".

В международната програма гостуват девет постановки, дигитални и видео инсталации, както и танцов спектакъл.

Post theater, интердисциплинарна група за сценични изкуства, основана през 1999 г. в Ню Йорк, показва пърформансът "Боен клуб експрес".

Хореографът Били Кауи идва със "Стереоскопична трилогия", която включва три 3D видео инсталации.

Андреас Хайдер, медиeн артист от Виена, е автор на дигитална инсталация, в която човешкото присъствие се улавя от инфрачервена камера.

Кит Джонсън показва соло пърформанс за еволюцията, за да изследва възникването на видовете.

Раду Африм - един от най-оригиналните и провокативни млади румънски режисьори, е гост с трупата на Националния театър „Йон Лука Караджале" - Букурещ, и спектакъла "Лавината" на турския драматург Тунджер Джюдженоглу - горчива метафора за живота в тоталитарните общества, за преследването на свободата и съхраняването на надеждата.

В паралелната програма са включени пет варненски спектакъла. Това са " Алегро Виваче или когато куклите танцуват", "Възгледите на един пън" и "Боливуд" на Държавен куклен театър-Варна, мюзикъла "Бремен" с режисьор Стоян Радев, а Държавната опера се представя с операта-оратория "Проклятието на Фауст".

Някои постановки ще бъдат показани и в София и Русе, а за първи път, по финансово-организационни причини, не участва Народният театър „Иван Вазов".

Директорът Павел Васев казал, че "Варненско лято" няма ясен регламент и съобщил, че театърът напуска Българската асоциация за театър - организатор на фестивала.

вести.бг / With Me : Abdurrahman

Няма коментари:

Публикуване на коментар