петък, 13 май 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 13.05.2011

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 13.05.2011

Новините в днешните турски вестници

Изпратена 13.05.2011 09:57:16 UTC

Обновена 13.05.2011 10:52:32 UTC

....В новина озаглавена "Кадафи е жив" вестник Сабах съобщава,че либийския лидер Муамер Кадафи приблизително 15 дни след смъртта на сина си Сейфул Араб и тримата си внука за пръв път се е появил на екрана на държавната телевизия и е прекратил спекулативните слухове че е загинал.В новината се привлича внимание,че няколко часа след това щабът на Кадафи в Триполи и три други правителствени обекта са станали прицел на 4 ракетни нападения на НАТО. В изявление на един от водачите на опозиционното движение полковник Ахмед Бани е било обявено, че град Мисрата е вече изцяло под контрола на "революционните сили".

....Вестник Йени Шафак съобщава,че усилията за разрешаване на Кипърският въпрос са навлезли в критичен етап.Вестникът изтъква думите на Генералния секретар на ООН Бан Ки Мун,че ако на тристранната среща през месец юли не бъде приета Пътна карта за Кипър,ООН вероятно ще прекрати мисията си. Подчертава се също така,че докато турската страна полага усилия за да се събере Петстранната конференция която ще вземе решенията относно бъдещето на острова,то кипърската гръцка страна се опитва да възпрепятства провеждането на конференцията въвеждайки някои свои предложения в дневния ред.

....Вестник Хабер Тюрк в новина озаглавена "Предложение от ЖОБИК относно ТРСК" съобщава,че третата по големина партия в парламента на Унгария ЖОБИК е поискала от правителството да предприеме инициативи за отменяне на изолациите наложени на ТРСК. Вестникът подчертава,че заместник-председателят на Комисията за външни работи на партията Мартон Гьонгьоси е заявил,че партията им настоява за отстраняване на несправедливото отношение към ТРСК.Той е пояснил,че ТРСК е подложена на политическа изолация и икономическо ембарго и че приемането на Кипърската гръцка част за член на ЕС е голяма грешка.

...Вестник Заман пише че най голямото текстилно изложение на Турция и второ по големина в този сектор в света "Изложението за текстилни стоки в Истанбул" ще бъде открито на 18 май т.г..Вестникът съобщава,че се очаква текстилното изложение ,привличащо интереса на страните от ЕС с участието на близо хиляда фирми да бъде посетено от многобройни посетители.

....В новина на вестник Стар под заглавието "Светът ще научи за турското съчувствие" се съобщава,че документалният филм "ТУрски паспорт"разказващ за помощта оказана от турските дипломати за да бъдат приютени в Турция евреите по време на фашисткия геноцид във Франция през Втората световна война ще участва във филмовия фестивал в Кан.Новината сочи,че филмът извежда на бял свят 60-годишни тайни след разкритията на все още живите 25 очевидци на събитията.

ТРТ / With Me : Abdurrahman

Няма коментари:

Публикуване на коментар