вторник, 10 май 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 10.05.2011 Г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 10.05.2011 Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 10.05.2011 10:19:51 UTC

Обновена 10.05.2011 10:19:51 UTC

Вестник Заман съобщава, че втората конференция на ООН за най-слабо развитите страни в света вчера е била открита в Истанбул. Вестникът отбелязва, че президентът на Турция Абдуллах Гюл председателстващ конференцията е отправил призив към богатите страни да установят солидарност с бедните страни. Вестникът предава, че Гюл е акцентувал, че трябва да се води сериозна борба срещу някои проблеми като беднотията и болестите и е отправил предупреждението, че ако в рамките на 10 години не бъде намален броя на бедните страни и не бъде повишен житейския стандарт на гражданите на тези страни ще възникне сериозен проблем със сигурността. Вестникът пише, че на конференцията са взели участие представителите на 197 страни, от които 41 са държавни и правителственни лидери, председателите на 47 международни организации и близо 10 хиляди делегати. Вестникът сочи, че на конференцията организираща се един път на 10 години е била обсъдена пътната карта за развитието на 48 бедни странии, чието общо население наброява 1 милиард души.

Вестник Сабах в новината със заглавие „Индустриалното производство осъществи 10 процентен ръст” съобщава, че според данните на Турския статистически институт за месец март индустриалното производство е осъществило ръст от 10,4 % в сравнение със същия период на миналата година. Вестникът акцентува, че през 2011та година индустриалното поризводство на Турция ще постигне висок ръст.

Вестник Стар отбелязва, че 10тото Международно изложение за отбранителна индустрия IDEF, което ще остане открито до 13 май е било открито днес в Истанбул. Вестникът предава, че на изложението провеждащо се под домакинството на министъра на националната отбрана Вежди Гьонюл участват над 100 фирми от 48 страни включително и Турция.

Вестник Хюрриет съобщава, че футболистът Нури Шахин, който е най-младият футболист играещ в германската лига и в Турския национален отбор е подписал договор със световноизвестния испански спортен клуб Реал Мадрид.

ТРТ / With Me : Abdurrahman

Няма коментари:

Публикуване на коментар