понеделник, 9 май 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 09.05.2011 Г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 09.05.2011 Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 09.05.2011 10:54:01 UTC

Обновена 09.05.2011 10:54:01 UTC

Вестник Йени Шафак в новината със заглавие „Босфора свързва Европа и Близкия Изток” отбелязва, че генералният секретар на ООН Бан Ки Мун, който пристигна в Турция за участие в конференцията на ООН за най-слабо развитите страни в света, е казал, че Босфора сближава Европа и Близкия Изток. Вестникът предава, че външният министър на Турция Ахмет Давутоглу в речта си на четвъртата конференция на ООН за най-слабо развитите страни в света е акцентувал, че неправителственните организации са най-големите партньори на слабо развитите страни по пътя към тяхното икономическо развитие.

Вестник Сабах в новината със заглавие „Животворна ваксина” пише, че голям брой болни от рак са се излекували благодарение на ваксината, която се приглага от частна клиника в германския град Кьолн. Вестникът отбелязва, че ваксината, която се е превърнала в надежда за голям брой болни от рак от цял свят за всеки пациент се изготвя от кръвта му и не съдържа химически примеси. Вестник Сабах съобщава, че във въпросната клиника, в която се лекуват болни от Египет, САЩ, Белгия, Холандия и Турция работят двама турски лекари.

Вестник Стар съобщава, че Съюзът на филмовите продуценти, планиращ да запознае китайските зрители с турското кино със сътрудничеството на министерството на културата и туризма в периода от 20 до 27ми май ще организира дни на турското кино в Пекин и Шангхай. Вестникът предава, че в мероприятието организиращо се по повод 40тата годишнина от установяването на дипломатически отношения между Турция и Китай китайските зрители ще имат възможността да се запознаят с турското кино.

Вестник Хабер Тюрк съобщава за Гран При Истанбул. Вестникът отбелязва, че победител в истанбулския етап на Формула 1 е германеца Себастиан Веттел от Ред Бул. Вестникът предава, че втори е финиширал съотборника на Марк Уебер, с което Ред Бул е спечелил първата си двойна победа за този сезон.

Вестник Заман пише, че на европейският шампионат по волейбол за девойки Турция е станала европейски шампион. Вестникът отбелязва, че файнъл фора на Европейската лига по баскетбол през 2012та година, който ще се проведе със спонсорството на Турските авилоинии ще се играе в Истанбул.

Вестник Хюрриет съобщава, че на финала на шампионата по баскетбол с инвалидни колички в Германия турския отбор Галатасарай е победил германския си противник RSV Lahn с резултат 85 на 80, с което е станал шампион.

Радио "Гласът на Турция" / With Me : Abdurrahman

Няма коментари:

Публикуване на коментар