понеделник, 9 май 2011 г.

Гунтер Закс - легендарният германски плейбой, милиардер, фотограф и бивш съпруг на Бриджит Бардо - сложи край на живота си

Защо се самоуби Гунтер Закс?

1967 г.: Закс с Бриджит Бардо

1967 г.: Закс с Бриджит Бардо

Гунтер Закс - легендарният германски плейбой, милиардер, фотограф, колекционер на произведения на изкуството и бивш съпруг на Бриджит Бардо - сложи край на живота си. Причината става ясна от прощалното му писмо:

Както стана ясно от публикувано в неделя от семейството на покойника негово прощално писмо, 78-годишният Закс бил неизлечимо болен. Според сътрудник на фондацията на бившата му съпруга Бриджит Бардо, Гунтер Закс се е застрелял в имението си в Гщаад, Швейцария.

В прощалното писмо, разпространено от швейцарската информационна агенция SDA, се казва: "Страдам от безизходната болест А. Все още това не влияе на логичната ми мисъл, но започвам все повече да забравям, паметта ми бързо се влошава, намалява и речникът ми." С тези си думи Гунтер Закс описва симптомите на болестта Алцхаймер.

Живот и кариера

Гунтер Закс пред картина на Анди Уорхол, която изобразява него самия


Гунтер Закс пред картина на Анди Уорхол, която изобразява него самия

"Тази заплаха винаги е била за мен критерий да сложа край на живота си", се казва по-нататък в прощалното писмо. "Загубата на духовния контрол над живота ми би ме лишила от достойнство, така че взех решение да се противопоставя", пише още Закс.

Според онлайн-изданието на сп. "Фокус" Гунтер Закс се е застрелял в събота. Ще бъде погребан в най-тесен семеен кръг идния петък, се казва в съобщение за печата.

От фондацията на Бриджит Бардо бе заявено, че актрисата била съсипана от лошата вест, тъй като и след разтрогването на продължилия три години брак със Закс през 1969 г. тя поддържала близки отношения с бившия си съпруг.

Гунтер Закс беше швейцарски гражданин от 1976 година. Женил се е три пъти, като третият му брак /с шведската манекенка Миря Ларсон/ продължава от 1969 г. до смъртта му. Произхожда от богато на традиции семейство на индустриалци. Дядо му по бащина линия е тайният съветник Ернст Закс - изобретателят на свободния венец на велосипеда. Прадядо му по майчина линия е основателят на компанията "Опел" - Адам Опел. Бащата на Гунтер Закс, индустриалецът Вили Закс, слага край на живота си през 1958 година.

Отвъд светския живот

Гунтер Закс със съпругата му Миря


Гунтер Закс със съпругата му Миря

След завършването на висшето си образование Гунтер Закс става вицепрезидент на групировката "Закс" и остава на този пост до края на 70-те години, когато той и брат му продават дяловете си в компанията. Още преди да излезе от семейния концерн, Гунтер Закс има и други интереси. От началото на 60-те години той си създава репутацията на плейбой. Закс се отдава обаче не само на светския живот - той си създава име и като фотограф, автор на документални филми и меценат-колекционер на произведения на изкуството.

Клаудия Шифър пред обектива на Гунтер Закс


Клаудия Шифър пред обектива на Гунтер Закс

АГ, АФПД, В. Шопов, Б. Михайлова


дв / With Me : Abdurrahman

Няма коментари:

Публикуване на коментар