неделя, 8 май 2011 г.

Хъдърлез в Рани лист






Чужденци се включиха в честването на Хъдърлез в Рани лист

На 6 май в рамките на инициативата “Мултикултурният град”, организирано от Артдвижение КРЪГ и Община Кърджали, 36 чужденци бяха в село Рани лист, за да видят празнуването на Хъдрелез от местните мюсюлмани. Посрещнаха ги кметът на селото Файтин Мурад, председателят на местното читалище Маргарита Тодорова и секретарят Ресмие Хасан. Те почерпиха гостите в кметството с пресни бухтички и айран. Председателят на КРЪГ Радост Николаева, обясни на групата, че ще се запознаят с модел на традиционният празник Хъдърлез, който се свързва с началото на лятото. Сред народа битува поверие, че на 6 май се срещат светците Хъзър и Иляз, за да разкажат за добрите дела, които са вършили през годината из различните краища на света. На 5-и вечерта момите събират вода от седем чешми в бакърено котле, в което пускат и билки, треви, листа, клонки. Девойките пеейки влизат във всеки дом, чиято врата окичват с върбова клонка, за да събират в бакъра лични вещи на момите и стопаните, нарочвани за нишани за късмет. След като цялата нощ бакъра, в по-ново време кофата, престоява под розов храст, сутринта преди изгрев слънце забулвате една мома, която започва да вади късметите една по една. А те са за здраве, съпруг, любов, щастлив семеен живот и берекет. Късметът се определя според съдържанието на манито (наричане), което се случи да кажат другите моми или жени в момента на ваденето на предмета. С останалата вода, мартувала, присъстващите на ритуала си измиват ръцете и лицата.
Характерна част от ритуала е люлеенето на момите на люлка. За целта чужденците, представители на граждански организации, общини и университети от Швеция, Кипър, Румъния и Испания се качиха на висока местност в селото, където бяха приготвени люлките, но момите ги нямаше. Стана ясно, че те помагат на майките си в приготвянето на софрата за Хъдрелез, където всеки дом се включва с няколко традиционни ястия.
След обяд ще се качат на люлките и ще се люлеят до късно вечерта. Две деца бяха се възползвали от отсъствието им. Чужденците също не пропуснаха възможността да се забавляват на люлките. Освен това, те също си напръскаха лицата с вода от мартувала.
След това организаторите ги поканиха на софрата, оформена в средната махала на селото. Там те опитаха ястия от традиционната турска кухня, като сарми, различни по вид баници, бюреци, кексове, сладко от тикви и други.
65-годишната Сабрие Руфат каза, че празнува Хъдрелез откакто се помни. „Всяка година приготвяме богата софра, на която се събираме всички от махалата и гостите. Казват, че когато днес се яде на обща софра с комшиите, през годината ще има голям берекет. Затова ние ядем, пием и си правим мухабет тук”, сподели възрастната жена.
Секретарят на читалището Ресмие Хасан, жителка на селото, изрази задоволство и благодарност от сътрудничеството с КРЪГ. Тя уточни, че читалището е включвано немалко пъти в инициативите на Артдвижението.
Радост Николаева отбеляза, че целта на посещението е било чужденците да видят най-различни форми на събиране на памет и отношение към миналото на територията на Кърджали.
В рамките на „Мултикултурният град” чужденците ще участват в серия събития, част от които са посветени на Европейския ден на солидарност между поколенията.
От Рани лист групата отпътува за друго кърджалийско село-Дъждовница, за да видят чужденците там Арткъщата и местното население.

Ресмие МЮМЮН

Кърджаалъ хабер / With Me : Abdurrahman

Няма коментари:

Публикуване на коментар