неделя, 31 юли 2011 г.

Община Асеновград организират най – дългото българско хоро

Община Асеновград организират най – дългото българско хоро

06:58, 24.03.2011 Новини, Последни Новини

На 25 март 2011 година – Благовещение по Християнския календар, Продуцентска къща „Пирина“ и Община Асеновград организират най – дългото българско хоро. За хорото са поканени всички – деца, ученици, младежи, читалищни дейци – цялата общественост. Идеята на организаторите е да се продължат българските традиции, а изключителните български народни танци и песни да се пренесат в бъдещето, да се осъществи връзката от мъдростта към младостта.

В този ден ще се състои и промоцията на най-новия албум на дуета на певците Любка Рондова и Илия Луков “Хоро се вие”. Той съдържа позабравени песни от времето, когато се определят границите на Санстефанска България. Песните са от Костур, Корен, Лерин, Охрид и Пирин. Ако сега тези песни не се пуснат на младите съществува реална опасност те да бъдат безвъзвратно забравени, смята певецът Илия Луков. Според него е изключително важно те бъдат поднесени на младите точно сега, тъй като в момента, по отношение на музиката, те са завладени от небългарското.

Община Асеновград поема инициативата и подкрепя идеята. Хорото ще се поведе от кмета на Асеновград д-р Христо Грудев. Преди това ще бъде отслужен молебен за здраве за всички присъстващи на хорото.

Същия ден сутринта в местната църква “Св. Богородица”, известна като Рибната, ще бъде отслужен молебен за здраве и благополучие на българския народ. За събитието ще бъде поканен и пловдивският митрополит Николай.

Желанието на организаторите е това хоро да обиколи всички малки и големи населени места в страната, както и да се “срещне” и с българските общности в чужбина. Новината за най-дългото българско хоро много бързо обиколи Пловдивска област и желание за участие вече обявиха много села и градове, които ще докарат танцьорите си в Асеновград с автобуси.

With Me : Abdurrahman

Няма коментари:

Публикуване на коментар