сряда, 13 юли 2011 г.

ХIII фестивал за автентичен фолклор в Дорково

Дорково отново пее и танцува

ХIII фестивал за автентичен фолклор събира в китното родопско село над 100 български и 6 чуждестранни групи

Дума

13. Юли 2011, брой 158

Традиция стана ежегодното провеждане на Международния фестивал за автентичен фолклор в с. Дорково. С подкрепата на кметство Дорково, община Ракитово, Министреството на културата, фондации и местни фирми фестивалът се провежда успешно, като с всяка изминала година се разраства и усъвършенства. Популярността му се увеличава както сред българските фолклорни групи, така и сред чуждестранните. Провежда се от 1996 г., като от 1999 г. гостуват състави от Гърция, Полша, Молдова, Унгария, Сърбия, Турция, Хърватия, Чехия, Република Македония, САЩ, Испания, Мексико. През 1999 г. е записан в международния календар на НС на ЦИОФФ - България. Специално за фестивала пристигат туристи и любители на фолклора от цяла България, както и от Япония, САЩ, Германия и др. Освен да изживеят емоциите от музикалния празник те имат възможност да посетят и близката средновековна крепост Цепина, изградена върху едноименния връх (1136 м), откъдето се открива прекрасна гледка.
Тази година фестивалът е 13-и поред и ще се състои от 29 до 31 юли. Тържественото откриване е на 29 юли, а дните за изяви на групите са 30 и 31 юли. Целта на фестивала е да запази и популяризира изворния фолклор, да затвърди ролята на традиционния фолклор за сплотяването на българската общност, да обогати познанията за световното фолклорно богатство. На всички участници ще бъде връчен диплом и почетен знак на фестивала. По време на фестивала ще се проведе национален преглед на фолклорните ансамбли към ЦИОФФ. И тази година съставите от България ще бъдат около 100. Международното участие ще е в лицето на държавите Колумбия, Израел, Украйна, Гърция, Турция, Република Молдова.
Програмата започва на 29 юли в 20 ч. с дефиле на всички чуждестранни състави и домакините от с. Дорково, а след това е церемонията по официалното откриване на фестивалните дни и ритуал по вдигане на знамената. В 21 ч. е началото на поздравителния концерт на чуждестранните групи и домакините. Час след това започва празнично увеселение на площада.
На 30 юли от 8.30 до 9 ч. ще бъдат посрещани самодейните изпълнители и групи от страната, след това е дефилето на участниците и тържественото начало на ХIII международен фестивал за автентичен фолклор Дорково 2011. На 30 и 31 юли по цял ден съставите ще се представят на сцената пред читалище "Св. Кирил и Методий". От 21 ч. втората вечер е галаконцертът на чуждестранните участници.

дума / With Me : Abdurrahman

Няма коментари:

Публикуване на коментар