петък, 8 юли 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 08.07.2011

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 08.07.2011

Новините от турската преса

Изпратена 08.07.2011 10:46:51 UTC

Обновена 08.07.2011 10:46:51 UTC

Предлагаме ви основните теми залегнали по страниците на днешния турски печат.

Вестник Радикал в новина , озаглавена „Арънч е Говорител на новия кабинет” пише, че новия кабинет на Турция, който бе одобрен от Президента Абдуллах Гюл , вчера проведе първото си заседание.На заседанието продължило два часа и половина бяха разпределени длъжностите в правителството и Бюлент Арънч ще бъде говорител на новото правителство и ще отговаря и за Държавния съвет.

ООН защити незаконната блокада на Израел” в новина с това заглавие се отбелязва, че са започнали да се получават подробности относно Доклада на ООН за израелското нападение над турския кораб „Мави Мармара” .В новината се подчертава още, че в доклада на комисията на ООН е било отбелязано, че Израел не е дал обяснение за смъртните случаи на кораба, и че пътниците на турския кораб са били третирани с излишна жестокост , а вещите им са били конфискувани.

Вестникът пише, че в доклада на ООН е било отбелязано дословно :” Морската блокада на Израел е законна и в съответствие с международното право”.

А новината на вестник Сабах по въпроса носи заглавието „ Израел бе обвинен, а Турция бе оправдана”. Вестник Сабах пише, че в Доклада на ООН се подчертава, че атаката срещу „Мави Мармара” е била извършена без предупреждение и с прекомерна сила и е причинила смъртта на 9 турски граждани.В новината се сочи, че Турция е против Доклада, тъй като в него блокадата на Ивицата Газа се приема за законна. Вестник Сабах в друга своя новина със заглавие

„ Кипърският въпрос ще бъде разрешен до края на годината” пише, че вчера в Женева е била проведена Тристранната среща на Високо равнище на Генералния секретар на ООН Бан Ки Мун с Президента на ТРСКипър Дервиш Ероглу и Лидера на Кипърските гърци Димитрис Христофияс за определяне на нова пътна карта на Кипърските преговори, започнали през месец септември 2008 година.

В новината се сочи, че на срещата на високо равнище е било взето решение до месец октомври да се проведат интензивни преговори за разрешаване на основните нерешени въпроси и се отбелязва, че на срещата Кипърската турска страна е оповестила готовността се да преговаря и преговорната глава за територията и че кипърската гръцка страна се е изненадала от това предложение.

„Турция замрази 1 милиард долара на Каддафи „ в новина с това заглавие вестник Стар пише, че централната банка е замразила резервите на Каддафи от 1 милиард долара и че блокадата на банковите сметки ще продължи докато ООН приеме ново решение по въпроса.В новината се съобщава, че Анкара е блокирала и банковите сметки на Либийската Национална Петролна Компания.

Вестник Миллийет излиза с новина, озаглавена „Расте със светкавична сила в туризма”, в която пише, че вестник Ню Йорк Таймс е поместил специална новина за Истанбул и писал „Градът, който расте със светкавична сила.”

В.к Миллийет пише, че вестник Ню Йорк Таймс който се спира на растящия брой на стилните ресторанти и хотели, картинните галерии в Истанбул препоръчва на туристите, които ще посетят града през месец юли, да проследят и програмата на Международния Джаз Фестивал.

ТРТ / turkish mass media

Няма коментари:

Публикуване на коментар