вторник, 23 август 2011 г.

Националния археологически резерват "Кабиле"

Национален археологически резерват "Кабиле"

24.08.2011

На 7 км от Ямбол и в непосредствена близост до новостроящата се автомагистрала "Тракия" се намира Националния археологически резерват "Кабиле". На площ от 500 дка в автентичен вид може да се види част от един от най-известните и големи запазени тракийски градове - Кабиле.

Кабиле е една от столиците на Одриската държава след разпадането на империята на Александър Македонски.

Стефан Бакърджиев - директор на РИМ Ямбол: "Проучени са 18 % от цялата площ на обекта, тъй като в своите близо 1000 години живот културните пластове са с дебелина над 5 м. Като цяло са проучени част от тракийската крепостна стена, две порти, скалното светилище, разположено на Зайчи връх в най-източната част, за което можем да считаме, че е древна обсерватория."

Всеки посетител на Националния археологически резерват "Кабиле" може да се запознае с историята на региона по долината на Тунджа.

Стефан Бакърджиев - директор на РИМ Ямбол: "Освен това, тук за разлика от други градове нямаме съвременно строителство отгоре, така че нещата могат да бъдат видени в автентичния им вид. Интересно ще бъде за туристите крепостната стена, която е добре запазена."

В изложбените зали на резервата срещнахме семейството на Елеонора Филипова от Пловдив.

Елеонора Филипова - Пловдив: "За първи път съм тук. Просто местността е доста добре, открита е с много усилия на археолози. Наистина нещо уникално, даже красиво."

И на 7-годишния Венци му харесва в Кабиле, но като всяко момче той се впечатлява от други неща.

Венци: "Монети, пръстени, брадви."

През следващите 2 години в Кабиле ще се работи по проект на общината за подобряване и популяризиране на туристическите атракции в Ямбол. Ще бъде изградено умалено копие на римски военен лагер, който в автентичен вид ще показва на туристите как е изглеждало ранноримско военно съоръжение.

Автор: Румяна Стефанова

бнт / With Me : Abdurrahman

Още > ТУК.

Няма коментари:

Публикуване на коментар