понеделник, 6 юни 2011 г.

Най-младият професионален художник в света - Аелита Андре откри самостоятелна изложба в галерия "Агора" в Манхатън, Ню Йорк

Най-младият професионален художник в света

Аелита Андре откри самостоятелна изложба в галерия "Агора" в Манхатън, Ню Йорк. Специалистите наричат Аелита най-младия професионален художник в света. Сравняват я също с гении като Пикасо и Джаксън Полък.

Въпреки че е само на четири години, малката Аелита Андре впечатлява с талант и собствен стил в изкуството. Редица изявени художници биха й завидели. Не случайно. Детето прави първите си крачки в арт средите, но вече си е спечелило голям брой почитатели.

Облечена в рокля на балерина, с пеперудка на главата, малката художничка излъчва жизнерадост, искреност и детски наивитет. На пръв поглед човек не може да предположи, че зад крехката й физика се крие такава дарба.

Аелита:
- Аз докоснах тази картина и тя ме накара да се почувствам специална. Почувствах се като ох, аз съм специална!

Изложбата е наречена "Чудото на цвета". Картините й не приличат на детски рисунки. Посетителите бяха възхитени от необятните, изпълнени с цветове, живот и емоции, абстрактни произведения. Нарисувани са върху големи платна, като често към тях са прикрепени детски играчки и други малки предмети. На пръв поглед творбите са вдъхновени от природата и космоса. Безкрайната енергия на Аелита е изразена чрез цветните вибрации.

Анджела ди Белло, директор на галерия "Агора":
- Интересното, което откривам в нейните творби е абстрактният експресионизъм, тя също така е сюрреалист, по начина, по който включва обектите в своите картини.

Специалистите казват, че произведенията на Айлита принадлежат към разновидност на сюрреализма, характерна за Пикасо и Салвадор Дали. Най-хубаво от всичко обаче е, че рисуването за младата художничка е инстинкт.

Майкъл Андре, баща:
- Без образование, без знания за историята на изкуството или движенията в изкуството, без тревоги, като това, че си в сянката на Пикасо или Полък или някой друг. Тя е напълно, невинна.

Аелита живее в Мелбърн с родителите си Ника Калашникова и Майкъл Андре. И двамата са художници. Те споделиха, че детето рисува, откакто е навършило година и половина. Никой не я е учил. Макар че е четиригодишна, за Аелита изложбата не е детска игра.

Още преди официалното откриване на събитието, са били продадени 9 картини. Изложените творби са с цени до 9000 щатски долара.
Автор: Андреа Драганова

бнт / With Me : Abdurrahman

Няма коментари:

Публикуване на коментар