понеделник, 13 юни 2011 г.

Остров Крит





Остров Крит - земя на митове и легенди

Изкушение за сетивата между красива природа и благородни хора

Островът е петият по големина в Средиземно море и най-големият от гръцките острови

Има места, които още с пристигането им завладяват с толкова много емоции и усещания, които е невъзможно да бъдат описани с думи, че всеки опит за разказ изглежда скован.

Такова място е и Крит - благословен остров, където слънцето дарява своята топлина, но не изтощава с горещината си, където приказно красивото море очаква своите гости, на които да подари своята прохлада и свежест.

Островът е петият по големина в Средиземно море и най-големият от гръцките острови. Разположението му на еднакво разстояние от Европа, Африка и Азия го прави сякаш център на света. Бреговете му се мият от три морета: Егейско (което в Южната му част се нарила Критско море); Йонийско и Либийско. Това, с което острова удивлява посетителите си е разнообразието от пейзажи: високи планински масиви, чиято височина достига до 2500 м, които целогодишно са тъмнозелени от гъстата растителност, с която са покрити, в съчетание с лазурно синьото море, красиви малки заливи или дълги плажни ивици.

На острова няма реки, единствено благодарение на дъждовете се оформят бурни потоци, които пресъхват през лятото, но за щастие в недрата на острова има много варовикови пещери, които играят ролята на естествени водни хранилища. Има само едно естествено езеро Курнас. Благодарение на разположението си климата на острова е го превръща в една от перфектните дестинации по всяко време на годината, където температурите са около 13-18 през зимата и достигат до 26 през лятото. Крит има изключително богата флора и фауна, а дори и до наши дни в района на Самария или по някои от прилежащите безлюдните малки острови наоколо могат да се видят представители на уникални вид коза Кри-кри.

Но едно от нещата, които прави Крит наистина много значим в историята на човечеството е, че именно там се е зародила първата европейска цивилизация - Минойската (2600 - 1100 г.пр.Христа), по време на която били построени великолепните дворци Кносос, Фестос, Малия. Най-добре представящият Минойската култура и цивилизация е дворецът Кносос, където управлявал легендарният цар Минос.

Наричан още “Лабиринтът”, където според легендата живеело митологичното чудовище Минотавър. В залеза на Минойската цивилизация унищожителният вулкан при остров Санторини става причина за огромни разрушения на остров Крит. Оттам следва не по-малко богата история, изпъстрена с различни владетели: ахейци, дорийци, римляни, араби, венецианци, турци и всичко това до 1898 г., когато Крит се провъзгласява за самостоятелна автономна държава. Едва през 1913 год. след подписването на Лондонския договор острова става част от Гърция и споделя съдбата й през годините на новото време. Безпорно тази богата история е оставила множество исторически паметници, които в допълнение с природните забележителности превръща острова в истинска съкровищница за любителите на пътешествия. Както местните казват: “Ако искаш да разгледаш почти всичко на Крит, са необходими минимум 20 дни, в които всеки ден да ходиш на различно място.”

И сякаш всичко това не е достатъчно, но и хората, които обитават острова са по-различни от всички останали гърци - дали защото винаги е бил отдалечен от всички останали континенти и в годините населението е трябвало само да се бори за оцеляването си, или защото е бил средище на много и различни култури, а може би заради планинския си релеф, където пастирите с дни не са срещали хора и затова са се радвали на всеки случайно срещнат било то и непознат. Крит е мястото, където “гостоприемство”; “справедливост”; “честност и почтеност” не са само думи, а начин на мислене и на живот. Но в същото време и това са много горди и свободолюбиви хора, които както в минали времена, така и до наши дни показват своята непримиримост към всеки опит да бъде ограничена свободата им. Хора, чието житейско кредо би могло да се изрази с думите, написани и на паметната плоча на Никос Казадзакис: “Не се надявам на нищо, не се страхувам от нищо, аз съм свободен”. Вероятно затова не е странно, че именно остров Крит е родното място на известни личности като Никос Казандзакис, Ел Греко, Елефтериос Венизелос, Нана Мускури, Джон Анистън (бащата на Дженифър Анистън) и още други.

С толкова богата история и великолепна природа повече от естествено е остров Крит години наред да привлича милиони туристи от цял свят и бъде една от топ-дестинациите в Европа. През този сезон Алма Тур предлага на своите клиенти чудесна възможност да посетят това забележително място. Директните чартърните полети стартират в края на м. август и продължават до края на октомври. Цените са изключително достъпни - започват от 212 евро плюс летищни такси за седмична почивка на човек (настаняване в студио). Ето и още малко информация за да направите точния избор на курортно място, ако резервирате това пътуване:

Остров Крит е разделен на четири общини, най-голямата е Хераклион, където се намира и едноименната столица на острова. Като най-популярен курорт се счита Херсонисос, който привлича туристите със своята космополитна атмосфера и възможности за множество развлечения. А по-малките курорти наоколо предлагат множество възможности за спокойна лятна почивка.

Не по-малко красиви са и Ретимно и Ханя, които все още пазят атмосферата от венецианското присъствие със своите отбранителни крепости и малки тесни улички. Вероятно заради отдалечеността им от основното летище в Хераклион (около 200 км)

По-малко популярно, но също различно и много красиво е и в община Ласити - най-източната част на острова, където се намира Агиос Николаос - уникален със своето езеро в града и остров Спиналонга (бивша колония на прокажените) по средата.

А за онези, които искат да избягат от характерното за курортите голямо оживление - няма по-подходящо място от Иерапетра. Освен със своите пясъчни плажове, приятни хотели, спокойствие и в същото време всички удобства от съвременния живот градът е популярен и с една от най-известните сцени от филма “Зорба Гъркът”, където Антъни Куин играе сиртаки на плажа.

И накрая, но не на последно място, още едно от предимствата на острова е, че лесно и удобно в рамките дори на един ден може да се посети един от най-красивите в цял свят острови - Санторини.

Още много може да се говори за острова, но едно е сигурно - това е място, което всеки би трябвало да посети поне веднъж в живота си.

актуално / With Me : Abdurrahman

Няма коментари:

Публикуване на коментар