неделя, 5 юни 2011 г.

"Насред мегдана" се нарича Първият национален фолклорен фестивал, който започна във великотърновското село Арбанаси

В Арбанаси се провежда за първи път фолклорният фестивал "Насред мегдана"

Автор: Катя Чорова - кор. на БНР във Велико Търново

"Насред мегдана" се нарича Първият национален фолклорен фестивал, който започна във великотърновското село Арбанаси. Той ще се провежда ежегодно в селото, което привлича българи и чужденци със своята старинна архитектура.

Над хиляда са изпълнителите на двудневния фестивал, а зрители са туристите от страната и чужбина, които идват в Арбанаси, каза кметът на селото Тошо Кръстев.

"Фестивалът сме се постарали да увеличи културната програма на селото, за да могат гостите, които идват в Арбанаси така да се запознаят с фолклора. В първото издание на фестивала участват 58 групи, като заедно с автентичния фолклор, който се представя от различни райони на България има изложба на занаяти, в която всеки един, който иска, може да участва в изработването на даден предмет, направили сме школа за деца, който иска да се научи да танцува.", разказа Кръстев.

По време на фестивала Великотърновският музей представя в изложба средновековни накити, намерени при разкопки в арбанашките църкви, престолни икони от XVII в. и носии на етносите, каза етнографът Галя Чохаджиева.

"Нашите етнографски групи са показани: полянци, така наречените хърцои; тук се заселват твърде много хора от Балкана, така че сме показали и балканджийска носия женска и гръко-влашка женска носия, и албанска, и едно празнично турско облекло, защото в това селище Арбанаси са живели заедно тези етноси.", посочи Чохаджиева.

With Me : Abdurrahman

Няма коментари:

Публикуване на коментар