четвъртък, 16 юни 2011 г.

Фотографии от едно двумесечно пътуване с мотоциклет в района на Централна Азия до границата с Китай от Димо Калайджиев

Димо Калайджиев ще покаже „Пътят до коприната”

Kafene.bg | 14.06.11

Димо Калайджиев ще покаже „Пътят до коприната”
През лятото на 2010-та Димо Калайджиев изминава с мотоциклета си почти 20 000 км. по своя път до коприната - от България до Памир и обратно.

За повече от петдесет дни, той прекосява три пустини, девет планински вериги и повече от десет различни държави, сред които са Турция, Иран, Туркменистан, Узбекистан, Таджикистан, Киргизстан, Казахстан.

При пътуването разликата в надморската височина е от 0 до 4655 м., в температурите от -12 до 50 градуса по Целзий, а в следите от човешки цивилизации - отпреди 4000 години, до една от вратите на съвремието към Космоса - Байконур.

От своето мечтано приключение Димо е подбрал 100 снимки - 100 покани за среща със суровата красота на далечни планини и пустини, с погледите и усмивките, грижите и радостите на хората, живеещи днес там, където векове наред са минавали търговски кервани и завоеватели.

Най-добрите фотографии от неговото пътуване ще бъдат показани в изложбата "Пътят до коприната" от 16 до 28 юни във ФотоСинтезис Арт Център, бул.Васил Левски 57.

Откриване на изложбата: 16 юни от 19:00 часа.

With Me : Abdurrahman

:::

Сто снимки разказват за пътя до коприната на фотографа Димо Калайджиев

16 юни 2011

София. Сто снимки разказват за пътя до коприната на фотографа Димо Калайджиев. „Това са фотографии от едно двумесечно пътуване с мотоциклет в района на Централна Азия до границата с Китай. Изложбата показва снимки, правени по маршрута”, разказа в интервю за Агенция „Фокус” фотографът. Два месеца е отнел не само преходът, но и селекцията на снимките, които са били над 10 000.
Пътуването по древния път на коприната започва от София на 20 юни 2010 г. и преминава през Турция, Иран, Туркменистан, Узбекистан, Таджикистан, Киргизстан, Казахстан, Русия, Украйна, за малко Молдова, Румъния и България. Подготовката е отнела повече от половин година. Маршрутът е бил избран така, че да не минава през големи населени места. „На всеки три-четири дни съм посещавал къщи за гости, евтини хотели и т.н., но основно на палатка, доколкото съм избягвал престоя си в големи населени места и градове”, разказа фотографът. Най- впечатляващи за него ще останат гледките в Памир - езерото Каракул, Талдик Пас, проходът Ак Байтал, който е висок 4655 метра.
„Това е един голям микс от емоции. Аз съм човек, който се впечатлява от много дребни и малки неща. Нищо неприятно не ми се случи. Бях много впечатлен от посещението си в Байконур. Аз посетих космодрума в Байконур, за което имах разрешение и покана от Федералната космическа агенция "Роскосмос". За мен беше изключително емоционално да посетя стартовата площадка "Гагарински старт", да стоя на входа към Космоса”, разказа фотографът.
„Ежедневно мисля за пътуването си. Дали заради подготовката на изложбата, писане на някои текстове, разговори с приятели, но да, едно такова пътуване за мен беше много силна емоция и държи доста дълго. Не знам колко още, но факт е, че да - още съм там”, каза още Димо Калайджиев.
Изложбата „Пътят до коприната” ще бъде открита днес в арт-център „Фотосинтезис” на бул. „Васил Левски” 57.
Екатерина ПАНОВА

иаф / With Me : Abdurrahman

Няма коментари:

Публикуване на коментар