неделя, 8 май 2011 г.

Бургаските езера по нищо не отстъпват на посетените защитени територии във Великобритания

Бургаските езера - място за сватби, отдих, спорт

07.05.2011


'Бургаските езера - място за сватби, отдих, спорт '


Бургаските езера по нищо не отстъпват на посетените защитени територии във Великобритания.

Нашите езера дори имат по-голямо биологично разнообразие от тях, пише „Бургаснюз".

Природните резервати в Обединеното кралство са нагледен и много добър пример как би трябвало да се разработят и използват езерата на морския град като туристически обект и в същото време това да не води до безпокойство на приоритетните за опазване видове птици, предаде КРОСС.


Експерти от Кралското дружество за защита на птиците (КДЗП) споделиха своя опит в управлението на центрове за влажни зони с представители на община Бургас и Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) по време на петдневното им посещение във Великобритания.


Гости на най-голямата неправителствена организация в Англия бяха заместник- кметът по евроинтеграция и екология, главният архитект и директорът на дирекция „Опазване на околната среда" на община Бургас.


Към тях се присъединиха и двама представители на БДЗП, работещи по проект „Живот за Бургаските езера" към програма LIFE+ на ЕС.

Целта на посещението бе представителите на местната власт и природозащитниците да се запознаят с добри практики за интегриране на природните резервати в устройствените планове на населените места и с изграждането и управлението на центрове във влажните зони.

Домакините подробно запознаха гостите си с различните начини на разнообразяване на източниците за доходи, необходими за стопанисването на посетителските центрове, както и за управлението на влажните зони (езера и блата).

Едни от тези възможности са предлагането на услуги като тийм билдинг, отдих, туризъм, кетъринг, спорт и дори сключване на брак и празнуването на рождени дни сред природата.


Посетените пет резервата в рамките на визитата са разположени в близост до големи и гъсто населени градове в Англия.

Всички те са свързани с опазването и управлението на влажни зони, които много приличат на бургаските езера - Атанасовско, Вая и комплексът от водоеми Мандра - Пода.

Представителите на местната власт в Бургас и изпълняващите проект „Живот за Бургаските езера" на място видяха как кътчета от дивата природа могат да се развиват хармонично с развитието на градската среда.

Във Великобритания те са превърнати в прекрасни места за разходка сред природата, съчетана с наблюдение на птици и забавление.

Всички езера и блата са станали чудесни дестинации за прекарване на свободното време със семейството и приятели, създавайки условия за различни занимания на малки и по-големи.

Към всяко едно от блатата и езерата са изградени посетителски центове, където има зали за образователни дейности и задължителните кафене и магазин за сувенири.


With Me : Abdurrahman

Няма коментари:

Публикуване на коментар